Descoperă povestea lui Hipocrate, părintele medicinei moderne

Explorează viața și moștenirea lui Hipocrate, legendarul medic grec cunoscut drept părintele medicinei moderne. Află despre contribuțiile sale semnificative și influența sa remarcabilă asupra practicii medicale contemporane.

 0  93
Descoperă povestea lui Hipocrate, părintele medicinei moderne
Hipocrate, părintele medicinei moderne

Medic antic grec, reformator al medicinei antice. A primit o educație medicală sub îndrumarea tatălui său, Heraclide. Mama sa, Ehenareta, era moașă. Născut în insula Kos din Grecia, în jurul anului 460 î.Hr., Hipocrate a fost inițial educat în domeniul medicinei de către tatăl său și a continuat să-și perfecționeze cunoștințele medicale călătorind și studiind în diverse locuri precum Atena și Egiptul. În cele din urmă, a fondat o școală de medicină în insula Kos, unde și-a împărtășit cunoștințele și experiența vastă cu alți tineri medici.

Se consideră că Hippocrate făcea parte dintr-o familie de medici, veche de șaptesprezece generații. A dus o viață de medic itinerant și a călătorit în grecia, Asia Mică, Libia, a fost pe țărmurile Mării Negre, în ținuturile sciților, ceea ce i-a permis să se familiarizeze cu medicina popoarelor din sud-vestul Asiei și din Egipt. Cel mai adesea, lui Hippocrate i se atribuie următoarele scrieri: Despre aer, apă și locuri, Prognistic, prognoză și aforisme, Regimul în bolile acute, cărțile prima și a treia din Epidemiile, Îndreptarea fracturilor, Fracturile, Rănile capului.

Meritul lui Hippocrate a fost eliberarea medicinei de influențele sacerdotale și de superstiții și definirea evoluției ei ulterioare. El spunea că medicul trebuie să vindece nu boala, ci pe bolnav, ținând cont de specificul individual al organismului și al mediului înconjurător. El pornea de la ideea influenței definitorii a factorilor ce țin de mediul exterior (clima, starea apei, solul, felul de viață al oamenilor, legile țării etc.) asupra formării atributelor trupești (constituția) și sufletești (temperamentul) ale omului. Hippocrate a fost inițiatorul geografiei medicale. Deosebea, în funcție de constituția individuală a organismului, patru tipuri fundamentate de oameni  (sangvinii, colericii, flegmaticii și melancolicii). A studiat probleme de etiologie, negând originea supranaturală a bolilor. A stabilit etapele elementare de evoluție a bolii, a studiat metode de diagnosticare. A propus patru tipuri de tratament: a fi de folos și a nu vătăma, tratarea opusului prin opus, ajutarea naturii și menajarea bolnavului prin atenție sporită. Hippocrate și-a făcut și o faimă de chirurg celebru: a studiat felurile de aplicare a bandajelor, tratarea fracturilor și a luxațiilor, rănilor, fistulelor, hemoroizilor. Lui i se atribuie textul așa-numitului jurământ medical (jurământul lui Hippocrate), reprezentând normele morale ale comportamentului medical (deși o variantă inițială a jurământului exista deja în Egipt). Hippocrate este supranumit „părintele medicinei”. 

Hipocrate nu a fost doar un medic practic, ci și un gânditor profund în ceea ce privește etica și filozofia medicinei. Cea mai cunoscută contribuție a sa este Jurământul lui Hipocrate, în esență un angajament solemn asumat de medici pentru a-și dedica viața și practica medicală principiilor etice și umaniste. Acest jurământ a rămas o piatră de temelie a eticii medicale până în prezent.

Pe lângă jurământul său, Hipocrate a fost un pionier în observarea și documentarea simptomelor și tratamentelor bolilor. Lucrările sale, cunoscute sub numele de Corpus Hippocraticum, reprezintă una dintre primele colecții sistematice de observații medicale și tratamente. A insistat asupra abordării rationale și empirice a medicinei, promovând ideea că boala nu este o pedeapsă divină, ci un fenomen natural care poate fi înțeles și tratat prin observație și raționament.

Ce reacție ai?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

retorica Ne propunem să vă aducem zilnic o vastă colecție de citate, cugetări și sfaturi utile! Publicăm poate cele mai interesante citate celebre, vorbe de duh, cugetări, pilde și idei motivaționale! Vă așteptăm în fiecare zi cu un conținut nou pe site sau pe social media!