Cum se apără oamenii de draci? (din mitologia românească)

Sfaturi din mitologia românească despre cum se poate apăra omul de draci.

 0  367
Cum se apără oamenii de draci? (din mitologia românească)
Cum se apără oamenii de draci?

Contra dracilor se poate apăra omul în mai multe chipuri. Mai întâi, cu crucea și rugăciunea. Pe cel care se roagă mai mult și, deci, e mai devotat și mai credincios lui Dumnezeu, pe acela și Dracul îl ispitește mai mult. Când omul simte că Dracul îl îndeamnă la rele, că-i șoptește cuvinte ispititoare la urechi, să-și facă cruce și să se roage! Dracului îi mai este frică de usturoi, ca oricărui duh necurat.

Aceleași puteri mai au și leușteanul, mușețelul, odoleanul, avrămeasa și împărăteasa. Dracul mai fuge de agheazmă.

În casele cercetate de duhuri necurate e bine să se cheme preotul, să facă rugăciuni și să stropească cu agheazmă. De agheazmă fug dracii, pentru că e apă sfințită. Tot așa, dacă, din întâmplare, ar lovi cineva pe un Drac cu sfeștocul de busuioc de la aghiezmătar, pe loc l-ar omorî. Dracul nu se așază în casa unde este icoană și candelă. Dracul fuge de lumină. De aceea, în întuneric, Dracul e voinic, e îndrăzneț, dar la lumină e slab și repede îl poți răpune. Toți cei care au prins pe Dracul și l-au făcut servitorul lor, punându-l la munci, au făcut-o ziua.

Dracul nu se apropie de oamenii care au la ei un obiect de fier. Fierul, sub orice formă, alungă pe Drac, iar omul care are la sine un cuțit, un amnar și orice alt obiect de fier, e sigur că de el nu se va lipi nici o vrajă și nici un duh necurat. De aceea, la nuntă, atât mireasa cât și mirele, poartă la ei câte un obiect de fier: cuțit, spelcă, brățară, pentru ca vrăjile protivnicilor sau protivnicelor să nu se lipească de ei. Copiii nebotezați nu se lasă niciodată singuri, ca să nu-i fure Dracul, iar când mama trebuie neapărat să-i lase singuri, atunci pune peste copil, în leagăn, un obiect de fier: o andrea, un ac, un cui sau chiar o spelcă. Femeile se mai apără în contra lor cu scuipatul. Când se întâlneşte cu un duh necurat, scuipă de trei ori în sân.
Ca să nu se deoache copilul mic, căci și deocheatul e lucrare diavolească, femeile obișnuiesc să le facă un benghi pe frunte, cu scuipat și cu tină culeasă de pe talpa piciorului. Benghiul acesta, se zice în unele locuri, că apără pe copil să nu-l ia Benghea, care desigur nu e altceva decât alt nume al Dracului.

Ce reacție ai?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

retorica Ne propunem să vă aducem zilnic o vastă colecție de citate, cugetări și sfaturi utile! Publicăm poate cele mai interesante citate celebre, vorbe de duh, cugetări, pilde și idei motivaționale! Vă așteptăm în fiecare zi cu un conținut nou pe site sau pe social media!