Bicarbonatul de sodiu: beneficii, utilizări practice și remedii

Iată care sunt principalele beneficii ale bicarbonatului de sodiu (bicarbonatul alimentar sau praful de copt). Idei practice, utile tuturor!

 0  352
Bicarbonatul de sodiu: beneficii, utilizări practice și remedii
Bicarbonatul de sodiu sau praful de copt: beneficii și remedii.

Bicarbonatul de sodiu (având formula chimică NaHCO3), cunoscut și sub denumirea de bicarbonat alimentar sau praf de copt, este un ingredient versatil care poate fi folosit într-o varietate de moduri în gospodărie. Aici sunt câteva utilizări comune ale bicarbonatului de sodiu în gospodărie:

1. **Curățarea suprafețelor:** Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit ca agent de curățare non-abraziv pentru o varietate de suprafețe, inclusiv blatul de bucătărie, chiuveta, plita și suprafețele din oțel inoxidabil. Amestecă bicarbonatul de sodiu cu apă pentru a forma o pastă și folosește-o pentru a șterge și curăța murdăria și petele.

2. **Curățarea cuptorului și a cuptorului cu microunde:** Pentru a curăța cuptorul sau cuptorul cu microunde, presară bicarbonat de sodiu pe zonele murdare, pulverizează apă peste el pentru a forma o pastă și lasă să acționeze timp de câteva ore sau peste noapte. Apoi, îndepărtează pasta cu o cârpă umedă.

3. **Curățarea obiectelor din argint:** Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit pentru a curăța obiecte din argint. Amestecă-l cu apă pentru a forma o pastă și aplică-o pe obiectele din argint. Freacă ușor și apoi clătește bine și șterge cu grijă.

4. **Curățarea vaselor de bucătărie:** Poți folosi bicarbonat de sodiu pentru a curăța tigăile și cratițele care au pete sau depuneri. Amestecă bicarbonat de sodiu cu puțină apă și aplică pe zonele murdare. Lăsați să acționeze pentru o vreme și apoi frecați ușor și clătiți bine.

5. **Neutralizarea mirosurilor:** Bicarbonatul de sodiu are proprietăți de neutralizare a mirosurilor neplăcute. Poți plasa o cutie mică cu bicarbonat de sodiu în frigider pentru a ajuta la absorbia mirosurilor nedorite.

6. **Curățarea părului și scalpului:** Bicarbonatul de sodiu poate fi utilizat ocazional ca șampon uscat, absorbând excesul de ulei. Trebuie folosit cu precauție și nu în mod regulat, deoarece poate să dăuneze structurii firelor de păr.

7. **Curățarea veselei din bucătărie și a tacâmurilor:** Poți adăuga bicarbonat de sodiu în apa în care speli vesela sau tacâmurile pentru a ajuta la îndepărtarea grăsimilor și a depunerilor.

8. **Împrospătarea covorașelor și a tapițeriei:** Polvărizează bicarbonat de sodiu pe covorașe sau pe tapițerie, lasă să acționeze timp de câteva ore și apoi aspiră pentru a îndepărta praf și mirosuri neplăcute.

9. **Eliminiarea mirosului încălțămintei:** Pune puțin bicarbonat de sodiu în șosetele sau încălțămintea care au miros neplăcut. Acest lucru poate ajuta la absorbția mirosurilor neplăcute.

10. **Curățarea băii și a chiuvetelor:** Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit pentru a curăța și dezinfecta baia și chiuveta. Amestecă-l cu apă sau cu puțină sare și aplică pe suprafețe, apoi freacă ușor și clătește bine.

11. **Deodorant natural din bicarbonat de sodiu:** Puteți face foarte simplu un deodorant natural pentru piele din bicarbonatul de sodiu, datorită proprietăților sale antibacteriene și a capacității de a neutraliza mirosurile neplăcute. Tot ceea ce trebui să faceți este să presărați bicarbonat de sodiu pe o cârpă umedă, iar apoi să-l aplicați pe brațe, la subraț, pe piele. Pe tot parcursul zilei nu veți transpira, pielea fiind ca și cum abia ați ieșit de la duș.

12. **Combaterea infecțiilor fungice sau:**. Bicarbonatul de sodiu are proprietati antifungice și poate fi utilizat în tratarea infectiilor fungice, precum candidoza și micozele cutanate. 

13. **Alcalinizarea organismului:** Bicarbonatul de sodiu este o substanta alcalină, ceea ce înseamnă că ne poate ajuta la reducerea acidității din organism. Acest lucru poate fi util pentru persoanele care suferă de aciditate gastrică și arsuri stomacale. Totodată, bicarbonatul de sodiu poate fi eficient și pentru tratarea indigestiei și a refluxului gastroesofagian.


Este important să ții cont că, deși bicarbonatul de sodiu este un ingredient versatil în gospodărie, ar trebui folosit cu prudență pe suprafețe delicate sau în combinație cu alte substanțe chimice, deoarece poate cauza deteriorarea sau reacții neașteptate.

VĂ PLACE ARTICOLUL? NE PUTEȚI SPRIJINI PRINTR-O DONAȚIE

DONEAZĂ PRIN PAYPAL

Ce reacție ai?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

retorica Ne propunem să vă aducem zilnic o vastă colecție de citate, cugetări și sfaturi utile! Publicăm poate cele mai interesante citate celebre, vorbe de duh, cugetări, pilde și idei motivaționale! Vă așteptăm în fiecare zi cu un conținut nou pe site sau pe social media!